Pilootstudie ​
​
Voorafgaand aan de start van dit Europees onderzoek werd eerst een succesvolle "pilootstudie" uitgevoerd in België, in samenwerking met de bibliotheekvereniging VVBAD, cult!, OP/TIL en Universiteit Antwerpen.
​
Deze pilootstudie werd succesvol uitgevoerd bij 150 bibliotheken. De deelnemende bibliotheken waren een weerspiegeling van het bibliotheeklandschap: zowel kleine als grote bibliotheken alsook diverse types van bibliotheken namen deel. Uit de resultaten van deze pilootstudie bleek dat de bibliotheekbezoeker erg tevreden is over de bibliotheken en het bibliotheekbezoek. Er werd aangetoond dat de lokale bibliotheek een sterke maatschappelijke functie en een positieve impact heeft op de ontwikkeling en het welbevinden van de bezoeker. De studie werd afgesloten met een studiedag voor alle deelnemende bibliotheken.
“Dit onderzoek is een mooie kans voor bibliotheken om via een laagdrempelige methodiek hun publiek in detail te leren kennen, en om hen bij de bibliotheekwerking te betrekken. De pilootstudie gaf ons gedetailleerde feedback over de bibliotheek en haar bezoekers, en komt goed van pas in onze dagelijkse werking. De benchmarking met andere bibliotheken was erg interessant.
De studie toonde ook het belang en de zeer positieve impact van onze bibliotheek op het welzijn van onze bezoekers aan. Het onderzoek is voor ons dan ook welgekomen hulpmiddel om de gesprekken met onze stakeholders te onderbouwen met cijfers."
​
Viviane Dirckx, bibliotheek Genk
Na afloop van deze succesvolle pilootstudie werd een studiedag georganiseerd voor de deelnemende bibliotheken.
De studiedag omvatte een uitgebreide uiteenzetting van de resultaten en praktische richtlijnen en tips om aan de slag te gaan met het eigen onderzoeksrapport. Een boeiend panelgesprek sloot de studiedag af.
​
Uit de enthousiaste reacties tijdens de studiedag bleek dat de studie een absolute meerwaarde was voor de vele bibliotheken die deelnamen.
Het bleek voor hen erg belangrijk om op een gestructureerde en onderbouwde manier cijfers over de eigen bibliotheek en bezoekers beschikbaar te hebben, en deze anoniem te kunnen benchmarken met vergelijkbare bibliotheken.